Intervju om PR-yrkets status

Jag fick äran att vara med i en intervju som spelades in till den digitala prisutdelningen av årets Cision PR Influencer Awards.

Jag fick bland annat frågan om varför jag tror att PR-yrket har så låg status med anledning av en undersökning som visar just det.

Jag tycker inte att det är så speciellt konstigt att yrken som läkare, advokat och domare hamnar högt på högstatus-listan. Det är jobb som funnits länge, kräver lång utbildning och som är viktiga för samhället. Jag hade faktiskt varit förvånad om PR-yrket hade hamnat högt upp på listan eftersom hälften av befolkningen inte vet vad en PR-konsult gör.

Vi har verkligen en kommunikativ utmaning om vi vill placera oss högre på den här listan nästa år. 

PR-yrket har förändrats väldigt mycket bara under de år som jag jobbat med PR, och det måste såklart också fortsätta att förändras i takt med att det medielandskap vi verkar i förändras och växer.

Hur kommer PR-yrket att förändras framåt?
Yrket har ju förändrats väldigt mycket bara under de år jag jobbat med PR och det måste såklart också fortsätta att förändras i takt med att det medielandskap vi verkar i förändras och växer. Ett tydligt exempel på det är att stort nätverk och goda relationer är någon som alltid kommer att vara viktigt för en PR-konsult, men det är inte längre enbart med journalister, opinionsbildare och politiker utan idag finns det finns många andra makthavare i det digitala medielandskapet.

Vår spelplan breddas och vi behöver också breddas med det.

Vad kan vi göra för att förbättra yrkets status?
Det är tydligt att många inte förstår vad vi gör och inte heller värdet av våra tjänster, det är tydligt i många möten med både kunder och andra parter som journalister. Vi behöver bli bättre på att förtydliga vad vi tillför och värdet av våra tjänster helt enkelt.

Jag tycker också att det är bra att vi som jobbar med PR blir ännu bättre på att kommunicera om det vi gör och hur yrket ser ut. Det är viktigt också för att öka perspektiven och mångfalden inom yrket.

Här kan ni se en del av intervjun med mig, Brit Stakston och Rolf van den Brink som visades under Cision PR Influencer Awards prisutdelning idag.

Och grattis till Sharareh Hoss som vann!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *