10 sätt att jobba med datadriven PR

Här om veckan föreläste jag hos MyNewsDesk om datadriven PR.  Att jobba med data inom PR är inte bara ett sätt att få innehåll till nya PR-utspel utan det är även bra för att styrka budskap och för att ta en expertroll.

Man kan egentligen göra hur mycket som helst med data inom PR, man kan använda siffror i pressmeddelanden, debattartikel eller krönika som stärker budskap eller titta på en stor mängd data för att skapa ny PR.

Här är en sammanfattning av de exempel jag gav under föreläsningen på hur man kan jobba med datadriven PR. Ofta jobbar man såklart med en kombination av dessa.

 1. Rapporter
  Att göra återkommande rapporter, där man varje år, kvartal eller månad tittar på en viss information och analyserar i en rapport är ett klassiskt PR-knep för att få ut budskap, ta en position och att lyfta expertroller.
 2. Undersökningar
  Att samla in data genom en undersökning, själv eller genom att beställa, är ett bra sätt få fram ny kunskap som kan vara intressant för media. Det är också bra för som budskapsbärare utöver att ta en expertroll.
 3. Topplistor
  Man behöver inte jobba med stora mängder data, utan man kan göra mindre uttag som topplistor, eller bryta ut en topplista från en rapport till exempel. Media älskar topplistor.
 4. Insikter
  Man behöver som sagt inte titta på en stor mängd data, utan det kan räcka med en insikt som är intressant.
 5. Lokal data
  Kan man bryta ner resultat av en rapport, undersökning, göra lokala topplistor eller insikter på olika sätt är det toppen ur PR-perspektiv. Lokalmedia älskar såklart lokalt anpassat innehåll.
 6. Trender
  Har man tillgång till data över tid kan också titta på trender som kan vara intressanta.
 7. Priser och utmärkelser
  Att instifta ett pris är även det ett klassiskt PR-knep för att få ut budskap, ta en expertroll och för att skapa uppmärksamhet. Genom att titta på data kan man sålla fram potentiella vinnare från ett stort urval.
 8. Mäta aktuella händelser
  Att haka på aktuella händelser kan man göra på många sätt, ett är att titta på en aktuell händelse och addera data och insikter för att utveckla händelsen. Vissa jobbar med paneler, det vill säga att man regelbundet samlar information om olika frågor från en grupp och på så sätt kan man snabbt addera kunskap till en aktuella händelser.
 9. Resultat
  Resultat är enkelt att gå ut med. Det kan vara försäljningssiffor, omsättning och eventuell vinst men även om en video fått en miljon visningar på ett dygn eller om en instagrambild blivit mycket delad. Det är ett supersmart sätt att få kampanjer att leva genom att bjuda på information om hur det går.
 10. Stärka budskap
  Genom att addera siffror i ett utspel blir det mer trovärdigt. Det behöver inte vara egna siffror, utan du kan låna av andra trovärdiga källor för att stärka din tes.

Läs pressmeddelandet hos MynewsDesk och artikel i Vd-tidningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *